Verwijder achtergrond

ING België neemt samen met ondernemers fast track naar crowdfunding

Partnerschap met Seedrs & KissKissBankBank

Advies verlenen, ondernemers samenbrengen, hun ideeën versterken, krediet verlenen, … ING België ondersteunt ondernemers op vele manieren.
Vandaag wordt aan deze ondersteunende rol een nieuwe dimensie toegevoegd. ING België voegt in partnerschap met Seedrs en KissKissBankBank crowdfunding toe aan haar financieringsoplossingen voor ondernemers.
Ondernemers kunnen zo hun financieringsbronnen diversifiëren en meteen ook hun project testen bij een breed publiek.


HET KLASSIEKE BANKIEREN VOORBIJ …

Voor gedreven ondernemers met innovatieve ideeën is een klassiek bankkrediet niet altijd de beste of enige oplossing. Zowel de ondernemer als de bank zijn gebaat bij een gediversifieerde financieringsmix. ING België zal vanaf vandaag die projecten waarvoor ze een toegevoegde waarde ziet in een (gedeeltelijke) financiering via crowdfunding een bijkomende oplossing kunnen aanbieden in de vorm van een fast track procedure bij crowdfunding platformen Seedrs en KissKissBankBank.

Erik Van Den Eynden, Head of Midcorporates & Institutionals ING België: “Het crowdfunding partnerschap past perfect in het engagement van ING om ondernemers en de economie te ondersteunen, niet alleen via klassieke bankfinanciering maar ook via andere oplossingen.”

ING België informeert de ondernemer over de aanpak van beide platformen. Gebruik makend van de ING fast track procedure, kost het de ondernemer slechts enkele clicks om toegang te krijgen tot het geselecteerde platform. Seedrs en KissKissBankBank zullen dan snel terugkoppelen naar de ondernemer met een eerste indicatie of het project geschikt is voor hun platform en wat de slaagkansen zijn. De fast track procedure kan de ondernemer veel tijd en moeite besparen en vergroot de kansen van de ondernemer om zijn crowdfundingproject tot een goed einde te brengen.
Philippe Gusbin, Head of Lending & Insurance Services ING België:  “In ons streven om onze cliënt te helpen een stap voor te zijn in zaken, gaan we verder dan het traditionele bankieren. Ons partnerschap met Seedrs en KissKissBankBank is hier een voorbeeld van. De bedoeling is het project van onze cliënt te versterken en hem te ondersteunen in de ontwikkeling van zijn onderneming. Onze rol is hierbij veel ruimer dan deze van de klassieke kredietverlener: we zijn een meedenkende partner en adviseur.”

ING België verbindt haar crowdfunding initiatief ook aan de ING Solidarity Awards[1]. Net als elk jaar worden 70 geldprijzen uitgereikt aan vzw’s die zich inzetten voor een maatschappelijk doel. Dit jaar zal ING België daarbovenop ook de 50 finalisten van de Impact Awards de mogelijkheid bieden een crowdfundingcampagne te starten, een mooie synergie tussen business relevantie en maatschappelijk engagement.

… OM ONDERNEMERS TE HELPEN HUN PROJECT VERDER UIT TE BOUWEN …

Een ondernemer die over verschillende financieringsbronnen beschikt, bevindt zich sowieso in een meer comfortabele financiële positie. Banken houden bij het beoordelen van een kredietdossier uiteraard ook rekening met de samenstelling van het vermogen van de onderneming. Via crowdfunding kan de ondernemer zijn zaak dus versterken en zijn positie bij het aanvragen van een krediet verbeteren.

Daarnaast is een crowdfunding campagne meteen ook een eerste test voor het project van de ondernemer. Wie geld wil investeren in dit project, gelooft in het product of in de dienst die zal worden aangeboden. Het laat de ondernemer dus toe om in te schatten of de markt wel klaar is voor zijn producten of diensten. Deze zichtbaarheid bij een breed publiek betekent voor een onderneming uiteraard ook een mooie marketing opportuniteit.
Door de partners waarmee ING België samenwerkt, genieten project en ondernemer ook van internationale zichtbaarheid.

… IN SAMENWERKING MET GEVESTIGDE PARTNERS

Seedrs en KissKissBankBank hebben elk hun eigen onderscheidend businessmodel dat er op gericht is om via hun respectievelijke online platform  ondernemers de kans te bieden om hun project te laten financieren door een breed publiek van investeerders.

Wanneer één van beide platformen een project ontvangt via de ING fast track procedure, krijgt de ondernemer binnen maximaal twee werkdagen een indicatie van Seedrs of KissKissBankBank of  het project geschikt is voor hun respectievelijke platform en wat de slaagkansen zijn. Bij een positieve evaluatie kan de ondernemer, ondersteund door het platform, meteen aan de slag met het opzetten van zijn campagne.


Seedrs richt zich tot ondernemers die in ruil voor financiering van hun project een deel van het aandeelhouderschap van hun onderneming aanbieden. Geïnteresseerde investeerders kopen met andere woorden via Seedrs een aandeel van onderneming.

Jeff Lynn, medestichter en CEO van Seedrs: "We zijn erg blij om met ING te kunnen samenwerken om crowdfunding op basis van equity makkelijker beschikbaar te maken voor Belgische ondernemingen. Het is bij ons weten de eerste keer dat een gerespecteerde financiële instelling zoals ING in partnerschap treedt met een internationaal equity crowdfunding platform zoals Seedrs en we denken dat deze samenwerking zeer bemoedigend is voor de toekomst van het financieren van ondernemingen. We zijn trots om door ING te zijn gekozen als partner en we zien deze keuze als een verdere validatie van onze "equity crowdfunding done properly"-aanpak."


KissKissBankBank richt zich tot zelfstandige creatievelingen die financiële steun zoeken. Wie via het platform geld ter beschikking stelt van een project, krijgt hiervoor een beloning in natura. De aard van de beloning is vaak afhankelijk van het type project  en kan bijvoorbeeld een korting zijn of een exclusief gepersonaliseerd product.

Vincent Ricordeau, medestichter en CEO van KissKissBankBank:  “ We zijn erg blij onze eerste grote  samenwerking in België en Luxemburg aan te kondigen. Het partnerschap tussen ING en KissKissBankBank vormt een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van crowdfunding en toont zijn complementariteit met de traditionele financieringsvormen.”

 

Zowel Seedrs als KissKissBankBank hebben reeds een uitgebreide ervaring opgebouwd. Via Seedrs zijn al meer dan 250 projecten gefinancierd, en KissKissBankBank heeft reeds meer dan 38 miljoen euro opgehaald voor creatieve ondernemers.

Bovenop haar rol als kredietverlener en als meedenkende partner en expert kan ING België haar cliënten, dankzij het partnerschap met Seedrs en KissKissBankBank, een bijkomend financieringsaanbod voorleggen: Crowdfunding gebaseerd op equity en crowdfunding gebaseerd op ‘reward’.


***
Voor meer informatie:
Persdienst ING :  + 32 2 547 24 84, pressoffice@ing.be
Persdienst Seedrs : press@seedrs.com
Persdienst KissKissBankBank : charlotte.richard@kisskissbankbank.com


[1] De ING Solidarity Awards zetten elk jaar VZWs die zich inzetten voor een maatschappelijk doel in de spotlights en in de bloemetjes. Vorig jaar wonnen 70 VZW’s bedragen tussen de 1.000 en 10.000 euro. Inschrijvingen voor de ING Solidarity Awards 2015 lopen tot en met 15 oktober.

ING België NV biedt alle cliëntensegmenten, zowel retail- en private bankingcliënten, als kleine en middelgrote ondernemingen, instellingen en grote bedrijven, een breed assortiment financiële producten en diensten aan via het distributiekanaal van hun keuze. ING België NV stelt 8.558 FTE* te werk en is een dochtermaatschappij van ING Bank N.V. die ten dienste staat van 33 miljoen particulieren, business- en institutionele cliënten in meer dan 40 landen in Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika, Azië en Australië.

Seedrs is het grootste crowdfunding-platform in Europa dat zich enkel toelegt op beleggingen in aandelen. Het stelt alle types beleggers in staat om zo veel of zo weinig als ze willen (vanaf £/€ 10) te beleggen in bedrijven waarin ze geloven en in het succes waarvan ze willen delen. Bovendien stelt het ambitieuze ondernemingen uit alle sectoren in staat kapitaal op te halen en een gemeenschap op te bouwen door middel van een efficiënt, online proces. Seedrs heeft op vandaag meer dan 250 deals gefinancierd en laat maand op maand een groei van 15% optekenen.
Alle beleggingen die gerealiseerd worden via Seedrs bieden stemrecht aan beleggers en maken gebruik van inschrijvingsovereenkomsten van professionele kwaliteit. Dit zorgt ervoor dat beleggers dezelfde mate van bescherming krijgen als "business angels" en durfkapitalisten. Seedrs is toegankelijk voor beleggers en ondernemers in heel Europa en heeft het plan opgevat om later in 2015 activiteiten op te starten in de Verenigde Staten.

KissKissBankBank crowdfunding is de Europese leider gericht op internationale creatie en innovatie. Onze missie is om internationale onafhankelijke creatie te bevorderen, door voor duizenden ontwerpers om geld van het publiek te verzamelen zodat ze voor 100% eigenaar blijven van het intellectuele eigendom van hun projecten. KissKissBankBank is een echte optimisme - machine: "Bevrijd uw creativiteit". In april 2013, lanceert KissKissBankBank Technologies een tweede platform: hellomerci, het eerste platform van directe solidariteit leningen (aan 0% rente) tussen individuen voor persoonlijke en professionele projecten aanbiedt: "leen aan mensen die goed doen." KissKissBankBank Technologies LENDOPOLIS werd gelanceerd in september 2014: dit platform voor TPE / Franse MKB in samenwerking met Les Echos Group en de Hoge Raad van de Orde van Accountants. Door het aanbieden van een oplossing voor alle soorten projecten, is KissKissBankBank Technologies uitgegroeid tot het enige bedrijf in de wereld dat actief is in alle segmenten van crowdfunding. KissKissBankBank werd gesticht door Ombline le Lasseur, Vincent Ricordeau en Adrien Aumont in september 2009.


 Follow ING on