Verwijder achtergrond
  • Home
  • Press room
  • ING België en BNP Paribas Fortis lanceren samen eerste Belgischeduurzaamheidslening met bpost

ING België en BNP Paribas Fortis lanceren samen eerste Belgischeduurzaamheidslening met bpost

PERSBERICHT
Brussel, 12 october 2017

bpost heeft gisteren de eerste Belgische duurzaamheidslening afgesloten met een consortium van vier banken: ING België, BNP Paribas Fortis, Belfius en KBC. Dat is een lening waarvan de voorwaarden mee worden bepaald door de prestaties van de kredietnemer op het vlak van duurzaamheid. Het gaat om de eerste lening van dit type die werd afgesloten in België. bpost zal de lening van 300 miljoen euro, een herfinanciering van een lening die in 2011 werd aangegaan, inzetten voor algemene bedrijfsdoeleinden.


Sinds enkele jaren kunnen bedrijven een rating krijgen op basis van hun inzet voor milieu en maatschappij. Enkele instellingen – waaronder Sustainalytics – zijn hier al enkele jaren mee aan de slag en lichten bedrijven door voor een zogeheten “Environmental, Social and Governance (ESG) – rating”.

ING België en BNP Paribas Fortis – die samen de kredietvoorwaarden voor de duurzaamheidslening aan bpost opstelden - hebben deze ESG-rating geïntegreerd in de prijsbepaling van de lening. De ESG-rating wordt bepaald door een extern bureau, in dit geval Sustainalytics. In de voorwaarden is overeengekomen dat de kredietmarge kan dalen als bpost erin slaagt om haar duurzaamheidsscore nog verder te verbeteren. Haalt bpost echter een lagere score in het volgende duurzaamheidsrapport, dan wordt de lening duurder.

In het meest recente rapport van Sustainalytics haalde bpost een duurzaamheidsscore van 79, een stijging met drie punten ten opzichte van het voorgaande jaar. Daarmee steeg bpost van de vierde naar de tweede sectorpositie en toonde het zich opnieuw als leidinggevend bedrijf op vlak van duurzaamheid.

Koen Van Gerven, CEO bij bpost: “Ik ben erg fier dat bpost het eerste bedrijf in België is dat haar duurzaamheidsobjectieven weet te integreren in de prijsbepaling van een krediet. Als sociaal verantwoordelijk bedrijf besteden we veel aandacht aan het welzijn van ons personeel, onze rol in de Belgische maatschappij en aan onze ecologische voetafdruk. Deze nieuwe financieringsformule motiveert bpost en al haar medewerkers om de lat steeds hoger te leggen als het aankomt op het waarmaken van onze missie.”

Erik Van Den Eynden, CEO bij ING België: “Met deze eerste Belgische duurzaamheidslening staan we aan het begin van een  ingrijpende mentaliteitswijziging op vlak van bedrijfsfinanciering. Het initiatief van een duurzaamheidslening laat ING toe om klanten die vooruitgang maken op vlak van duurzaamheid te ondersteunen en de duurzaamheidsprestaties van bedrijven verder te stimuleren. Bij ING geloven we dat ondernemingen die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen ook beter presteren. Dat mag zich dan ook vertalen in de risicopremies die we als bank al dan niet vragen in ruil voor een krediet.”

Max Jadot, CEO bij BNP Paribas Fortis: “Deze overeenkomst met bpost is een mooie illustratie van de groeiende aandacht voor duurzaam ondernemen. Door de integratie van de “Environmental, Social and Governance (ESG)-rating” in de prijsbepaling van het krediet, worden de inspanningen van Belgiës toonaangevende postale operator op vlak van duurzaamheid vertaald in een financiële stimulans. Ik ben fier dat BNP Paribas Fortis heeft meegewerkt aan deze innovatieve financieringsoplossing met een duurzame dimensie. Het reflecteert onze ambities in een wereld in verandering.".

Over bpost

bpost is een leidende postoperator in België, die een ruime waaier van producten en diensten aanbiedt voor mail en pakjes. bpost’s kernactiviteit is de ophaling, sortering, transport en uitreiking van brieven en pakjes. Iedere dag bezorgen bpost medewerkers 8.6 miljoen brieven en 175.000 pakjes aan 4.7 miljoen gezinnen in België. bpost en haar dochtermaatschappijen ontwikkelen ook activiteiten in de proximity & convenience business. Wij zijn “altijd onderweg” om onze klanten dichterbij te brengen en hun levens te vergemakkelijken. bpost staat genoteerd op Euronext Brussel. In 2016 realiseerde bpost meer dan 2.4 miljard euro aan inkomsten.

Over ING

ING België is een universele bank die financiële diensten aanbiedt voor private klanten, ondernemingen en institutionele klanten. ING België N.V is een dochtermaatschappij van ING Groep N.V. via ING Bank N.V. (www.ing.com). ING Groep levert diensten en producten op het gebied van bankieren, beleggen, levensverzekeringen en pensioenen aan 36,5 miljoen klanten in meer dan 40 landen in Europa, Noord- en Latijns-Amerika, Azië en Australië.

De zowat 51.000 medewerkers van ING stellen alles in het werk om haar klanten te helpen met het beheer van hun financiële toekomst. Hierbij maakt ING gebruik van haar kennis en ervaring en haar wereldwijde omvang om tegemoet te komen aan de wensen van een brede klantengroep van particulieren, kleine en middelgrote bedrijven, grote ondernemingen, instellingen en overheden.
Duurzaamheid maakt integraal deel uit van de strategie van ING. Sustainalytics benoemt ING sinds enkele jaren als leider in de bankenwereld als het gaat om duurzaamheid. De aandelen van ING Groep zijn opgenomen in de FTSE4Good index en in de Dow Jones Sustainability Index (de Europese en wereldwijde index) en ING neemt er in haar sector een leidinggevende positie in.

Over BNP Paribas Fortis

BNP Paribas Fortis (www.bnpparibasfortis.com) biedt in België een totaalpakket van financiële diensten aan particulieren, zelfstandigen, beoefenaars van vrije beroepen, ondernemingen en publieke instellingen. Op het gebied van verzekeringen werkt ze nauw samen met AG Insurance, de grootste verzekeraar in België. De bank verstrekt internationaal ook maatoplossingen aan vermogende particulieren, grote ondernemingen en publieke en financiële organisaties. Daarbij maakt zij gebruik van de knowhow en het wereldwijde netwerk van BNP Paribas.

Voor bijkomende informatie:

ING: Persdienst: , pressoffice@ing.be
BNP Paribas Fortis: , pressbnpparibasfortis@bnpparibasfortis.com
bpost: , persdienst@bpost.be

Follow ING on