Verwijder achtergrond

CHRISTO AND JEANNE-CLAUDE. Urban Projects

25 OKTOBER 2017 - 25 FEBRUARI 2018

ING Art Center, Brussel

"Christo and Jeanne-Claude. Urban Projects" is de eerste retrospectieve tentoonstelling van de belangrijkste stadsprojecten van Christo en Jeanne-Claude sinds 1981.

Met een beperkte selectie van een tachtigtal werken – maquettes, tekeningen en collages – brengt de tentoonstelling een aantal van de al dan niet gerealiseerde stadsprojecten van Christo en Jeanne-Claude in beeld. Van Wall of Oil Barrels, rue Visconti, Paris, 1961-62 tot het grote project dat het kunstenaarskoppel realiseerde voor de stad New York in 2005 The Gates, Central park, New York. De tentoonstelling wil ook laten zien hoe belangrijk de tekening is voor het ontstaan en de ontwikkeling van het project. Al tekenend geeft Christo vaste vorm aan ieders project en ontwikkelt hij elke project in de details. Tekenen is voor Christo " een weg naar het werkelijkheid", hij doet het trouwens dagelijks met veel overgave en dit nog op zijn hoogbejaarde leeftijd.

Sinds het begin van de jaren ‘60 ontwikkelen Christo en Jeanne-Claude wereldwijd tijdelijke projecten volgens een uniek model. Zo verwerven ze gaandeweg een unieke plaats in de geschiedenis van de hedendaagse kunst.
Met een uitzonderlijke selectie van Christo’s voorbereidende tekeningen, collages en maquettes biedt ING voor het eerst een retrospectief overzicht van hun stedelijke projecten, al dan niet uitgevoerd.

De uiteindelijke realisaties van hun projecten in de stad – Wall of Oil Barrels, Rue Visconti, Paris, 1961-62; Wrapped Pont Neuf, Paris 1975-85; Wrapped Reichstag, Berlin 1971-95; Wrapped Trees, Fondation Beyeler and Berower Park, Riehen, Switzerland, 1997-98 ; The Gates, Central Park, New York, 1979-2005…. – zijn het resultaat van een vaak lang proces, waarbij de maatschappij en vooral het publiek volledig of gedeeltelijk wordt betrokken. De eigenlijke uitvoering bestaat uit het tijdelijk ‘inpalmen’ van gebouwen, monumenten en openbare plaatsen met een grote symbolische waarde, die Christo en Jeanne-Claude volledig inpakken. Hiermee willen ze de visuele perceptie en de fysieke beleving van musea, bruggen, officiële gebouwen, privépanden, parken en dergelijke radicaal omgooien.

Dankzij zelffinanciering via de directe verkoop van originele kunstwerken van Christo, kan het paar de artistieke vrijheid van hun projecten garanderen. Bovendien verlenen ze op die manier gratis toegang n tot al hun projecten aan een zeer breed publiek. De vergankelijke schoonheid van hun tijdelijke projecten wordt steeds met duizenden bezoekers gedeeld. De lange weg naar de realisaties en de technische complexiteit van de uitwerking van de projecten worden tevens belicht in deze tentoonstelling.

Drie projecten met een bijzondere betekenis vormen telkens een hoogtepunt in de tentoonstelling: Wrapped Pont Neuf, Paris, 1975-1985; Wrapped Reichstag, Berlin, 1971-95 en The Gates, Central Park, New York, 1979-2005. Sterk aan deze selectie is de aanwezigheid van een groot aantal vroege werken en ook van een aantal ‘iconische’ en nooit getoonde werken die recht uit het atelier van de kunstenaar komen. De tentoonstelling toont de allereerste schematische schetsen, doorgaans op klein formaat, tot de laatste tekeningen en complexe collages, vaak op groot formaat, waarin de kleur, de effecten van de stof en het volume het visionaire karakter van de kunstenaar benadrukken, zo dicht liggen ze al bij de realiteit van de projecten in situ.

Verder illustreert de fotoselectie van Wolfgang Volz op LCD schermen het ontstaan en de spectaculaire realisaties van Christo en Jeanne-Claude’s stedelijke projecten, en toont ze aan hoe deze tijdelijke werken door het publiek ervaren worden als een geschenk voor de stad.

Christo geeft een lezing in Studio 4 van Flagey op 23 oktober om 19 uur. Een unieke gelegenheid voor het grote publiek om de kunstenaars ‘life’ te horen spreken en hem vragen te stellen.

Bij de tentoonstelling hoort een catalogus met teksten van Matthias Koddenberg en van Laure Martin- Poulet, die in drie uitgaven gepubliceerd is: Frans, Nederlands en Engels. Alle stadsprojecten zijn tevens rijkelijk geïllustreerd en gecommentarieerd.

Een tentoonstelling van ING Art Management

Curatoren: Patricia De Peuter en Laure Martin-Poulet
ING Art Center, Koningsplein 6 1000 Brussel


Gratis inkom voor personen met beperkingen en werkzoekenden, alsook leerkrachten op woensdagen
GROEPEN: Reserveren verplicht via Ticket Online / RONDLEIDINGEN: Reserveren verplicht via Ticket Online
Catalogus (biografische notebook en time-line inbegrepen): 35 € - Interactieve audiogidsen voor volwassenen : 4 €

Perscontact – Gracious

Isabelle Peemans & Lia Delpierre & Bénédicte Ghéraille
+32 (0)2 346 60 59 - team@gracious.press

Follow ING on